Annika Toijanen

PIECES
Annika Toijanen
Mitt examensprojekt har resulterat i två träskåp som berättar en del av min familjehistoria genom de organiska formerna jag implementerat in i dem. Skåpen är en hyllning till min mormor Ainos och hennes lillasyster Hannas liv och mitt sätt att symboliskt återta deras rätt till marken, skogarna och sjöarna runt deras barndomshem som systrarna inte fick del av i arvet efter min gammelmormor och -morfar när de gick bort.
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Min passion ligger i att skapa design som gör det lättare för oss att bo på mindre boendeytor, utan att för den sakens skull göra avkall på kvalitet, estetik och funktion.

I mitt examensarbete vill jag skapa design som hyllar traditionella trämöbler från förr. Möbler som berättar en historia och som har spelat en viktig roll i våra hem historiskt, även om de kanske inte längre behövs eller används på samma sätt i dag. Möbler som exempelvis det fristående och låsbara linneskåpet eller kökssoffan med inbyggd förvaring och en sovplats för natten. Möbler som är stora i storlek och kan vara svåra att passa in i ett mindre hem men som har ett stort affektionsvärde och ofta går i arv i flera generationer.

Så, tänk om jag skulle kunna väva in en del av min familjehistoria in i en möbel för framtiden?

Annika Toijanen
Detaljbild av formerna i skåpen HANNA och AINO.
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Annika Toijanen
Detaljbild av skåpet HANNA.
Annika Toijanen
Cabinet AINO (left) and cabinet HANNA (right) in Konstfacks spring exhibition 20-26 May 2023
Skåpet AINO är tillverkat av furu och 1.500 remsor av fanér.
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Skåpet HANNA är tillverkat björk och läder.
Foto: Fredrik Sandin Carlsson